van liessum makelaars & taxateurs sophiastraat 36 4811 em breda

076 76 31 000

Stapsgewijs naar energiezuinige woningen

Het Klimaatakkoord is een goede zaak voor Nederland. Buitengewoon dat we werken aan een energiezuinige, duurzame en schone samenleving.. Bijkomend is de wens om ons land op termijn ‘gasloos’ te maken. Als NVM werken we daar graag aan mee en we zullen, waar het de gebouwde omgeving betreft, ons stempel drukken om de energietransitie tot een succes te maken.

Om het Klimaatakkoord te laten slagen, moeten we oog hebben voor praktische uitvoering. De NVM pleit daarom voor een verantwoorde en stapsgewijze transitie naar energiezuinige en -neutrale woningen, bedrijfsgebouwen en agrarisch vastgoed. Dit geldt vooral voor de bestaande bouw. Doen we dit niet, dan vrees ik dat eigenaren en huurders met een krappe beurs het gelag betalen. En dat daardoor de gewenste transitie onvoldoende tot stand komt.

Bestaand vastgoed snel energieneutraal en gasloos maken, vergt een enorme investering. Voor een bestaande woning bedraagt dit al snel tussen de 60-70.000 euro. Dat is onbetaalbaar en niet nodig, want we hebben de tijd. Per jaar krijgt ongeveer 5% van de bestaande woningen een nieuwe eigenaar. Als bij iedere transactie de nieuwe eigenaar 10-15.000 euro investeert, gaat de woning in stapjes naar energieneutraal. Dat betekent nu investeren in HR++ glas, isolatie en zonnepanelen. En over tien jaar in een warmtepomp.

Voor verduurzamingsmaatregelen kan een consument 6% meer hypotheek krijgen. Dus bij een woning van 300.000 euro is dat 18.000 euro. Een prima bedrag om te investeren in duurzaamheid. Als de overheid daarnaast bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting gaat verrekenen met investeringen in duurzaamheid, worden consumenten enorm gestimuleerd om te verduurzamen.

Ger Jaarsma is voorzitter van de NVM

911zonnepaneel2.jpg